fallback

Щатският пазар пада под влияние на опасенията около свинския грип

Въпреки това според анализатори в бъдеще е по-скоро малко вероятно развитието на болестта да е сериозен фактор за борсата

23:15 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

След една сравнително волатилна търговия американският фондов пазар приключи търговията в понеделник на отрицателна територия. Притесненията, свързани с разпространението на свинския грип, тежаха над пазара, но преобладаващите мнения на експертите са за слабо по-нататъшно борсово влияние на новините около болестта.

„На този етап е почти невъзможно да се определи какво ще е макроикономическото влияние на свинския грип, но основният ни сценарий е, че влиянието ще бъде сравнително ограничено, каквото беше при тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г.”, коментира Ларс Кристенсен, главен анализатор в Danske Bank.

По думите му, цитирани от MarketWatch, през следващите седмици вирусът или ще избледнее като борсова тема, или ще ескалира в основен фактор за пазара на всички потребителски стоки в зависимост от това дали се развие в пандемия в САЩ и/или в други развити страни.

И други анализатори към момента по-скоро смятат, че проблемът няма да има сериозно отношение към движението на фондовите пазари.

Dow Jones Industrial Average падна с 0,6 на сто до ниво от 8025,39 пункта, S&P 500 загуби 1% до 857,51 пункта, а Nasdaq Composite отбеляза понижение от 0,9% до 1679,41 пункта.

Както и в европейската сесия, на страната на биковете се наредиха акциите на фармацевтичните компании, а на тази на мечките – книжата на туроператори и авиокомпании заради очаквания за спад на туристическия сектор във връзка със свинския грип.

Сред големите печеливши по време на сесията бяха книжата на General Motors след новини от компанията, че се правят стъпки за изплащане на част от задълженията на фирмата, ще бъдат предприети нови съкращения на персонал, за да се понижат разходите, като освен това постепенно ще спре производството на коли с марка Pontiac. Акциите на автомобилостроителя скочиха с над 30% в рамките на търговията, като затвориха с ръст от 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още