fallback

Състоянието на най-богатите във Великобритания се е стопило с 37% за година

Сумарното богатство на милиардерите в списъка на Sunday Times е 258 млрд. паунда за 2008 г. в сравнение с рекордните 413 млрд. година по-рано

18:15 | 27.04.09 г.

Богатството на най-заможните 1000 личности във Великобритания се е стопило с 37 на сто през изминалата година, показва годишната класация на богаташите, съставена от Sunday Times. 

Изпълнителният директор на най-големия в света стоманопроизводител ArcelorMittal Лакшми Митал оглави листата за пета поредна година, въпреки че богатството му намаля с 61%. Милиардерът от руски произход Роман Абрамович, който купи лондонския футболен клуб Челси през 2003 г., отново се нареди на второ място със състояние от 7 млрд. паунда, след спад от 40 на сто.

Сумарното богатство на личностите в списъка е 258 млрд. паунда в сравнение с рекордните 413 млрд. паунда година по-рано, пише Bloomberg. Нито един от класираните в топ 10 не е увеличил състоянието си през годината.

Минималният праг за включване в листата е 50 млн. паунда в сравнение с 80 млн. през 2008 г., понижавайки се за първи път от 2003 г. насам. Класацията се базира на измеримо богатство, в това число имоти и акции в публични компании и изключва банкови сметки.

Британецът с най-висок ранг в класацията е дукът на Уестминстър, чиито наследствени земи в Централен Лондон са сред най-скъпите имоти в страната. Богатството на дука, който отново е на трето място, се е свило със 7% до 6,5 млрд. паунда, което е най-малката загуба сред тези в топ 10.

Руският магнат Алишер Усманов падна от пето на 18-то място, след като обедня с 82 на сто. Братята Хиндуджа, които контролират индийската Hinduja Group, също не успяха да изпълнят условията за включване в топ 10 тази година.

Нови в челната десятка са Шарлийн де Карвальо и Мишел де Карвальо, съответно дъщерята на бившия изпълнителен директор на Heineken NV Алфред Хайникен и вицепредседателят на подразделението за инвестиционно банкиране в Citigroup Inc. Нови в топ 10 са и израелските милиардери Сами Офер и Еял Офер.

Филип Грийн, собственик на модната верига Arcadia Group Ltd, и неговата съпруга се изкачиха на 6-то място с богатство от 3,8 млрд. паунда.

Притежателят на луксозния търговски комплекс Harrods Мохамед Ал-Файед успя да увеличи състоянието си със 17% до 650 млн. паунда, а богатството на Кен Морисън набъбна с 11 на сто до 1,6 млрд. долара заради експанзията на дискаунт веригата William Morrison Supermarkets Plc.

Ето и топ 10 на най-големите богатства на Острова:

1. Лакшми Митал – 10,8 млрд. паунда 2. Роман Абрамович – 7 млрд. паунда 3. Дукът на Уестминстър – 6,5 млрд. паунда 4. Ернесто и Кирсти Бертарели – 5 млрд. паунда 5. Ханс Раузинг и семейство – 4 млрд. паунда 6. Филип Грийн и съпругата му – 3,8 млрд. паунда 7. Шарлийн и Мишел Карвальо – 2,96 млрд. паунда 8. Сами и Еял Офер – 2,67 млрд. паунда 9. Джон Фредриксен – 2,5 млрд. паунда; Джо Люис - 2,5 млрд. паунда; Кирстен и Йорн Раузинг - 2,5 млрд. паунда; Дейвид и Саймън Рубен - 2,5 млрд. паунда

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още