fallback

Deloitte: Производственият сектор и износът ще спасят английската икономика

Относителният дял на производствения сектор от икономиката ще се увеличи до 15%, а делът на финансовите услуги ще намалее до 5%

18:00 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор и износът ще са главната причина за икономическото възстановяване на Великобритания, се казва в доклад на консултантската компания Deloitte, цитиран от BBC.

Активността в производствения сектор може да компенсира свиването на потребителските и правителствените разходи през тази и следващата година, се казва още в доклада.

Производственият сектор може да увеличи относителния си дял от икономиката до 15% спрямо сегашните 11%. Същевременно относителният дял на финансовите услуги ще намалее от 8% до 5%.

В доклада на консултантската група се казва още, че е рано да се говори за възстановяване, защото икономиката на страната ще се свие с около 4% през тази година и с още 1% през следващата.

Основната причина за това ще бъдат спадащите потребителски разходи и съкращаването или замразяването на разходите на правителството през следващите няколко години, с оглед на големия държавен дефицит.

Официалната прогноза на правителството на Великобритания предвижда понижение на брутния вътрешен продукт с 3,5% през тази година и ръст от 1,25% през 2010 г.

Прогнозата на Международния валутен фонд застава по средата – очаква се спад от 4,1% през тази година и още 0,4% през 2010 г.

Силното поевтиняване на британската валута ще благоприятства износа на стоки и услуги, в това число на традиционно силните икономически отрасли, каквито са фармацевтичния сектор и самолетостроенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още