fallback

Повече от половината британски компании замразяват заплатите

58% от компаниите в британската търговска камара планират да замразят възнагражденията за тази година и 12% казват, че възнамеряват дори да ги намалят

16:41 | 27.04.09 г.

Повечето британски компании планират да замразят заплатите тази година, изоставяйки практиката за автоматични годишни увеличения на възнаграждението, пише Times. 

От компаниите в Британската търговска камара (BCC) 58% планират да замразят възнагражденията за тази година и 12% казват, че възнамеряват дори да ги намалят. Предвид данните от организацията ще се обърнат към правителството с настояване за по-голяма помощ за засегнатите от рецесията компании.

Изследването на камарата показва, че съществува потенциална опасност замразяването на заплатите да обхване цялата икономика. Мрачни са и прогнозите й за заетостта, като 50% от членуващите компании казват, че обмислят или са сигурни, че ще освободят персонал тази година.

Повечето компании обвиняват банките за настоящото си състояние. Половината от анкетираните казват, че банките са в най-голяма степен отговорни за кризата, а 37% посочват правителството като най-виновно за това. Обвинения получи и британската комисия за финансов надзор, но само от 6% от запитаните.

По отношение на изгледите за икономиката компаниите са песимистично настроени, като 62% очакват тя да се влошава. Изследване на индустриалните тенденции от британската конфедерация на промишлените производители CBI също представи мрачна картина, но подчерта, че най-лошото може вече да е приключило, тъй като темпът на понижение в бизнес доверието се забави за първи път от седем тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още