fallback

Русия може да поиска заеми от милиарди долари от Световната банка

Русия преминава в период на бюджетен дефицит и в близките 3 години той няма да бъде под 3%

16:08 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

В случай че Русия и Световната банка (СБ) започнат реализацията на нови проекти, то сумата на кредитните ресурси, предоставени от банката на Русия, може да достигне няколко милиарда долара в рамките на няколко години, е коментирал днес руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин във Вашингтон при срещата си с ръководителя на Световната банка Робърт Зелик.

По думите на Кудрин Русия и СБ още не са обсъждали конкретни нови проекти с участието на ресурси на банката, защото за тяхната разработка ще е необходима поне година. Руският вицепремиер е напомнил, че кредитите от СБ са дългосрочен и евтин финансов ресурс, ориентиран към инфраструктурни проекти.

„Русия преминава в период на бюджетен дефицит и в близките 3 години дефицитът няма да бъде под 3%, затова страната е готова да обсъжда реализацията на някои големи проекти със средства от Световната банка”, е казал още руският вицепремиер, цитиран от РИА Новости.

Кудрин е посочил, че става въпрос за проекти, чиято реализация вече е започнала, при финансирането на които може да се увеличи дела на кредитирането от Световната банка. Руският вицепремиер е дал пример с реформата на жилищно-комуналното стопанство, където правителството си е поставило високи цели и са необходими много средства.

Алексей Кудрин е пояснил, че първоначално се е предвиждало проектът да бъде реализиран с 90% национални средства, обаче сега това съотношение може да се измени, като се увеличи делът на заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още