fallback

Петролът поевтиня с 5% до 49 долара за барел

Цената падна за малко под нивата от 49 долара поради поскъпването на долара и новините за разпространението на свинския грип

15:47 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на барел суров петрол се понижи с повече от 5% до 48,62 долара на международната петролна борса в Ню Йорк след тревожните новини за бързото разпространение на свинския грип в Мексико и северната му съседка САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява с 4,9% до 49,02 долара за барел към 15:40ч. българско време. Цената на барел петрол тип „Брент“ пада с 4,99% до 49,09 долара за барел на Лондонската международна петролна борса.

Много инвеститори се опасяват, че избухването на грипна епидемия би могло да влоши допълнително икономическата обстановка. Пазарите в Азия приключиха търговията с понижения, а щатската валута, която е традиционно убежище в условията на финансова нестабилност, поскъпна. Това допълнително натежа върху котировките на петрола.

Страхът от грипна епидемията може да накара много хора да отложат своите пътувания, което ще има неблагоприятни последствия за авиопревозвачите и ще доведе след себе си по-слабо потребление на горива през идните седмици.

Данните за брутния вътрешен продукт на САЩ в сряда и новата серия от счетоводни отчети на американски компании също ще подскажат дали противоречивите икономически данни от последните седмици действително загатват за края на рецесията.

Именно страховете от задълбочаване на рецесията тласнаха цената на петрола до близо 30 долара за барел по-рано през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още