fallback

Азиатските индекси отстъпиха, с изключение на Япония

Най-силно пострадаха компаниите от месопреработвателната промишленост след тревожните новини за бързото разпространение на свинския грип в Мексико и САЩ

12:09 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси отстъпиха в понеделник след тревожните новини за броя на регистрираните случаи на заразяване със смъртоносен свински грип в Северна Америка. Най-силно пострадаха книжата на компаниите от месопреработвателната промишленост и авиопревозвачите, докато инвеститорите купуваха засилено акции на производители на лекарства.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с понижение от 0,4% до 89,18 пункта по време на днешната търговия. Инвеститорите останаха предпазливи, поради спомена за щетите нанесени на азиатските икономики от вируса SARS и птичия грип през 2003 г.

На фондовата борса в Китай CSI 300 се понижи с 2,32%, а Shanghai Composite - с 1,77 на сто. Котировките в Хонконг стигнаха близо триседмично дъно, поради страха от грипна епидемия и очакванията за разпродажби на книжата на най-големия кредитор в Китай – банката ICBC. Индексът Hang Seng загуби 2,74% от стойността си до 14840,42 пункта.

С понижения завършиха и босите в Тайван, Южна Корея, Индия, Индонезия, Шри Ланка, Сингапур, Малайзия и Филипините.

На позитивна територия успя да приключи търговията в Япония, Австралия, Нова Зеландия и Тайланд.

Основният японски индекс Nikkei 225 добави 0,21% до 8726,34 пункта, а по-широкият Topix се увеличи с 0,37% до 833,10 пункта. Индексите заличиха силните повишения от ранните часове на търговията, след новините за бързото разпространение на свинския грип в Мексико и САЩ, Поскъпването на японската йена до 96,51 йени за долар, което е едномесечен връх, също заличи част от печалбата на японските индекси.

Книжата на японския фармацевтичен гигант Chugai Pharmaceutical, който произвежда лекарството против грип Tamiflu, поскъпнаха с повече от 14 на сто. Акциите на Shinsei Bank и Aozora Bank поскъпнаха поради слуховете за възможното обединение на двете банки.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 повиши стойността си с 0,52 процента, а новозеландският NZX 50 FF GROSS се повиши с 0,3%. Днес стана ясно, че най-големият производител на напитки в Япония Kirin Holdings ще закупи останалата част от втората по големина пивоварна в Австралия Lion Nathan за 2,5 млрд. щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още