fallback

Цената на петрола се понижи до близо 50 долара за барел

Спекулациите за по-бавното възстановяване на развитите икономики след срещата на Г-20 натежаха върху котировките

09:25 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се понижава в часовете на днешната електронна търговия на международните петролни борси в Лондон и Ню Йорк. Котировките се движеха стремително нагоре по време на предишните четири сесии и се повишиха с близо 2 долара в петък в унисон с настроенията на фондовите пазари в САЩ.

Основните фактори, които натежаха върху цените в началото на новата седмица, са очакваните в сряда данни за брутния вътрешен продукт на САЩ, който е най-големият потребител на петрол в света. Икономисти прогнозират спад на американската икономика от 4,7% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г. Поради свиването на икономическата активност петролните резерви на страната се повишиха за седма поредна седмица на 17 април, достигайки най-високото си ниво за последните близо 19 години.

Увеличаването на доставките от страна на държавите извън ОПЕК също допринася за големия дисбаланс между търсенето и предлагането. Според алжирският министър на петрола Шакиб Халил, който е и президент на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), излишъкът достига 720 хил. барела дневно, предава Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през юни се търгува с понижение от 2,3% до 50,38 долара за барел в часовете на азиатската търговия. В петък цените скочиха с 3,9 на сто до 51,55 долара за барел.

Цената на барел петрол тип „Брент“ се понижава с 1,9% до 50,65 долара за барел в часовете на електронната търговия на Лондонската международна петролна борса. В петък търговията приключи с повишение от 1,56 долара, или 3,1%, до 51,67 долара за барел.

След срещата на лидерите на 20-те най-развити икономики в света стана ясно, че техните правителства ще похарчат още над 820 млрд. долара през тази година, за да смекчат ефектите от кризата, и още 660 млрд. долара през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още