fallback

Исландия избира предсрочно парламент днес

Прогнозите са, че избирателите ще накажат с вота си консервативната Партия на независимостта, смятана за отговорна за кризата

13:12 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Исландците избират днес парламент на предсрочни избори, до които се стигна след краха на финансовия сектор на островната държава, съобщи Dnes.bg.

Близо 228 000 гласоподаватели ще изберат 63-а депутати в исландския парламент (Алтинг) по пропорционална система в един тур.

Прогнозите са, че избирателите ще накажат с вота си консервативната Партия на независимостта, смятана за отговорна за кризата, от което ще спечелят съперниците й Социалдемократическата партия и Лявата партия-Зелени.

Според последното допитване, направено от института Капацент-Галъп, очаква се Социалдемократическата партия да спечели 29,8% от гласовете, а Лявата партия-Зелени - 26,3%.

Консерваторите, които управляваха Исландия от 1991 г. до януари 2009 г. и извършиха либерализацията на банковия сектор, източник на икономическия бум, а след това - и на финансовата криза, могат да се надяват на едва 23% от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още