fallback

Г-7: Кризата ще отслабне до края на 2009, все пак изгледите са несигурни

Най-развитите седем страни са се споразумели да не допускат нова криза с такива мащаби

10:20 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

До края на годината световната икономическа криза ще започне да отслабва, очакват финансовите министри на седемте най-развити държави, като посочват ранни признаци на възстановяване, съобщи АФП.

След срещата си във Вашингтон министрите от Г-7 заявиха, че изглежда икономическият спад наближава дъното си, макар и перспективата да остава много несигурна.

"Скорошни данни подсказват, че темпът на спад в икономиките ни се е забавил и изплуват някои признаци на стабилизация", се казва в публикуваното след срещата изявление. “Икономическата активност трябва да започне да се възстановява по-късно тази година, но перспективата продължава да бъде слаба и рискът от по-нататъшен спад остава“.

Страните от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, са заявили готовността си да действат заедно за възстановяване на пазара на труда и растежа и предотвратяване на нова криза с такъв мащаб.

Като част от усилията за справяне с кризата страните от Г-7 ще продължат да осигуряват и да увеличават средствата за Международния валутен фонд и други подобни международни институции с цел възстановяване на световната финансова стабилност.

Страните са се споразумели още да продължат да “възстановяват кредитирането, да осигуряват подкрепа за ликвидността, да наливат капитал във финансовите институции, да предпазват спестяванията и депозитите и да се занимават с лошите активи".

"Много страни сега играят важна роля в световната икономика и ние приветстваме техния принос към общите международни усилия за възстановяване", се казва още в изявлението на Г-7, като се визира главно Китай.

Предпазливо оптимистичният тон на срещата бе подсилен от домакина на събитието – финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър. По думите му има някои окуражителни знаци и известно подобрение на кредитните и финансовите пазари.

Все пак и той се застрахова. "Твърде рано е да се каже, че рискът е изчезнал и че започваме да изплуваме от тази изключително предизвикателна серия от затруднения, която все още действа във финансовата система“, е подчертал той.

Гайтнър е добавил, че в дългосрочен план е необходима повече работа върху реформата на регулациите на финансовия сектор. "Световният растеж трябва да е балансиран – задвижван от вътрешното търсене във всички икономики", подчертава той.

Коментарът му отразява опасенията на САЩ, че твърде дълго време отвореният пазар на страната е позволявал на някои търговски партньори, по-специално в Азия и най-вече Китай, да изградят икономиката си върху износа, а не върху вътрешното потребление, създавайки неравновесие в международната търговия и на валутните пазари, което трябва сега да се коригира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още