fallback

Wall Street не се уплаши от стрес-тестовете

Щатските индекси отчетоха забележителни повишения, след като Федералният резерв публикува доклада за методите на оценка на жизнеспособността на банките

00:08 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите загърбиха своите притеснения за състоянието на банковата система и щатските индекси отчетоха забележителни повишения, след като Федералният резерв публикува доклад за методите на оценка на жизнеспособността на 19-те най-големи банки в страната.

Докладът не разкри подробности за финансовото състояние на банките, но и не даде причина за тревога. Благодарение на по-добрите от очакваното финансови резултати на Ford, Microsoft, Amazon и American Express, индексите успяха да компенсират голяма част от загубата, натрупана през седмицата.

Най-старият борсов бенчмарк Dow Jones IA се повиши с 1,5 на сто до 8076,29 пункта. Широкият S&P 500 добави 1,7 на сто до 866,23 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite увеличи стойността си с 2,6 на сто до 1694,29 пункта.

Dow Jones IA и S&P 500 прекъснаха серията от шест последователни седмични повишения и се понижиха съответно с 0,68% и 0,39% за последните седем дена. Единствено Nasdaq Composite успя да удължи печелившата сесия с още една седмица, като се увеличи с 1,27 на сто на седмична база.

Първоначалната несигурност относно стрес-тестовете избледня и позволи на инвеститорите да се съсредоточат върху финансовите резултати на компаниите за първото тримесечие на годината. Днес те се оказаха по-добри от пазарните прогнози и в комбинация с данните за поръчките на дълготрайни стоки и продажбите на нови жилища станаха причина за приповдигнатото настроение на пазарите.

Финансовият и енергийният сектор се наредиха сред най-печелившите за деня, след като Федералния резерв намекна, че ще окаже нужната помощ на банките и американският лек суров петрол поскъпна с близо 4% до 51,60 долара за барел.

Книжата на Ford поскъпнаха с над 11%, за да приключат търговията при 5 долара за акция, след като загубата на автомобилната компания за тримесечието се оказа по-малка от очакваното. Досега Ford не е получила нито долар правителствена помощ, за разлика от своите конкуренти General Motors и Chrysler.

Акциите на American Express скочиха с повече от 20% до 25,30 долара за акция, благодарение на по-силната от очакванията печалба за първото тримесечие, постигната чрез големи съкращения на разходите.

Финансовите отчети на Microsoft и Amazon подхраниха силния ръст на Nasdaq, който се повишава с 5 процента от началото на годината. Акциите на Microsoft поскъпнаха с близо 11%, а тези на Amazon – с почти 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още