fallback

Регулаторите в САЩ разкриха критериите за оценка на банките

Банките разполагат с близо една седмица, за да оспорят резултата от стрес-теста, преди той да бъде официално публикуван на 4 май

23:10 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите регулатори в САЩ разкриха критериите, които са използвали при оценката на жизнеспособността на деветнадесетте най-големи банки в страната. Успоредно с това властите уведомиха финансовите институции за техните индивидуални оценки от теста. Ръководствата на банките разполагат с близо една седмица, за да оспорят резултата, преди той да бъде официално оповестен на 4 май.

Публикуваният на Интернет страницата на Федералния резерв доклад описва инструментите, които регулаторните органи са използвали, за да изчислят капиталовия буфер, с който трябва да разполагат банките, за да преодолеят самостоятелно икономическата криза.

Повече от 150 банкови експерти и икономисти са анализирали отчетите и потенциалните загуби на 19-те банки, които разполагат с активи на стойност над 100 млрд. долара. Избраните банки притежават общо две-трети от активите на цялата банкова система в САЩ и повече от половината заеми.

В процеса на тестване са приложени два сценария: Първият предвижда свиване на икономиката с 2% през тази година и ръст от 2,1 на сто през следващата, понижаване на цените на жилищата съответно с 14% и 4% за двете години, и повишаване на безработицата до 8,8% до края на 2010 г.

Вторият сценарий, който е по-лош, предвижда свиване на икономиката с 3,3% през тази година и растеж от 0,5% през следващата, спад на цените от 22% през тази година и още 7% през следващата, и повишаване на безработицата до 10,3% до края на 2010 г.

От докладът също става ясно, че финансовата криза е стопила голяма част от капитала на „някои банки”. Поради това отделни финансови институции ще трябва да емитират нови ценни книжа, за да привлекат капитал, с който да покрият евентуалните загуби в бъдеще.

В случай, че банките не успеят да наберат капитала от частни инвеститори в рамките на шест месеца, те ще получат финансова помощ от правителството, което ще увеличи дела на държавата в тях. Досега 19-те банки са получили държавна помощ в размер на 214 млрд. долара.

Методологията на стрес тестовете не отразява различията в изискванията на отделните банки за отпускане на кредити или възможностите им да генерират приходи. Не се отчита и факта, че голяма част от заемите на отдели банки са концентрирани в райони като Калифорния и Маями, където пазара на труда и жилищния сектор са най-силно засегнати, предава New York Times.

Другата интересна подробност в доклада е, че банките ще получат възможността да конвертират преференциалните акции на правителството в обикновени. Това ще позволи на финансовото министерство да им предостави допълнителна помощ, без да получава одобрението на конгреса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още