fallback

Цената на петрола скочи над 51 долара за барел

Поскъпването може да се обясни отчасти с опасенията от обезценка на щатската валута, след като в банковата система бяха наляти милиарди долари

21:52 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи да пренебрегва фундаменталните пазарни принципи и продължи да се повишава за трети пореден ден, въпреки голямото натрупване на петролни запаси и трайното свиване на потреблението в световен мащаб.

Поскъпването може да се обясни отчасти с опасенията от обезценка на щатската валута, поради изливането на милиарди долари в банковата система на страната. Това кара инвеститорите да купуват активи, които са традиционни убежища при инфлация, каквито са златото и петрола, предава Associated Press.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна с близо 4% до 51,55 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк. Цената на барел петрол тип „Брент” се повиши с 2,8 на сто до 51,51 долара на Лондонската петролна борса.

Тежкото състояние на световната икономика, нарастването на петролните резерви и свиването на потреблението на горива са аргументи за понижаването на котировките.

Пазарните анализатори очакват, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще гласува за ново съкращение на добива по време на предстоящата на 28 май среща. Страните, които членуват в ОПЕК, разполагат с около 40% от световните запаси на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още