fallback

Индексите в Европа отбелязаха силна сесия и ограничиха седмичната загуба

Измерителите на всички 18 западноевропейски фондови пазари, с изключение на Исландия, се увеличиха значително

21:05 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в Европа приключиха петъчната сесия със силни повишения, благодарение на възстановяването на бизнес доверието в немската икономика и добрите финансови резултати на Ford и American Express.

Измерителите на всички 18 западноевропейски фондови пазари, с изключение на Исландия, се увеличиха, и успяха да сведат до минимум или да заличат изцяло седмичната загуба, натрупана през предишните дни.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 2,3 процента до 195,82 пункта и ограничи седмичното си понижение до 0,6 на сто. По този начин Dow Jones Stoxx 600 прекрати поредицата от шест последователни седмични повишения, които му донесоха ръст от близо 25%.

Немският индекс DAX се повиши с 3% до 4674,32 пункта и сведе седмичното си понижение до минималните 0,05 на сто.

Френският индекс CAC 40 увеличи стойността си с 3,13% до 3102,83 пункта и успя да отчете седмичен ръст от 0,35 на сто.

Швейцарският индекс Swiss Market добави 1,77% до 5113,05 пункта и редуцира седмичната загуба до 1,53%.

Най-силно се увеличи FTSE 100, въпреки данните за рекордния за последните 29 години спад на британската икономика. Индексът добави 3,43% до 4155,99 пункта и повиши стойността си с 1,54% в сравнение с миналия петък. Днес стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Великобритания е намалял с 1,9% през първите три месеца на годината, в сравнение с предишното тримесечие.

Нарастването на увереността на бизнеса в немската икономика през март помогна за увеличенията на котировките. Индексът на изследователския институт Ifo за бизнес климата в Германия се възстанови от 26 годишното дъно, което достигна през март, и се увеличи до 83,7 пункта през април. Очакванията на немските мениджъри за икономическия климат през следващите шест месеца също се подобриха.

Книжата на най-големите представители на финансовия сектор на стария континент – Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale, се търгуваха с повишения. Причина за това даде най-голямата компания за кредитни карти в САЩ American Express, която отчете по-голяма печалба за тримесечието в сравнение с пазарните прогнози.

Акциите на компаниите от енергийния сектор - ENI, Total & Royal, Dutch Shell, също се представиха много добре, след като цената на барел петрол се повиши с повече от 3% и скочи над 51 долара по време на днешната търговия.

В отбора на губещите попаднаха немския производител на камиони MAN и шведския му конкурент Scania.

Акциите на Volvo поевтиняха рязко, след като стана ясно, че шведската компания е реализирала загуба от 4,5 млрд. крони за първото тримесечие на годината, а продажбите са намалели с повече от 40% на годишна база. Ръководството на компанията занижи прогнозата си за годината и възнамерява да съкрати над 1500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още