fallback

American Express отчете по-голяма от очакванията печалба

Нетната печалба намалява с 63% до 361 млн. долара, или 31 цента на акция, а приходите се понижават с 18% до 5,93 млрд. долара за първото тримесечие

19:53 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на American Express се понижи за шесто поредно тримесечие, след като отчете годишен спад от 63% през първите три месеца на годината. Въпреки това, положителният финансов резултат на най-голямата компания за кредитни карти в САЩ се оказа по-добър от пазарните прогнози.

Нетната печалба на American Express намалява до 361 млн. долара, или 31 цента на акция, в сравнение с 985 млн. долара, или 85 цента преди една година. Данните се оказаха много по-добри от средните очаквания на пазарни анализатори за доход на акция от 12 цента, предаде агенция Ройтерс.

Ръководството на оператора на кредитни карти очаква, че загубите от отпуснатите потребителски кредити ще се увеличат леко през второто и третото тримесечие на годината, за да отшумят постепенно през последните три месеца.

Оценките на компанията са базирани на очаквания за увеличение на безработицата до 9,7% през декември. През март безработицата в САЩ достигна 8,5 процента от работната сила, което е най-високото ниво за последните 25 години.

Приходите от продажби не успяха да оправдаят предварителните очаквания, след като намаляха с 18% до 5,93 млрд. долара. Анализаторите очакваха приходи в размер на 6,45 млрд. долара.

Книжата на American Express поскъпнаха с повече от 16% сто до 24,35 долара три часа след началото на борсовата търговия в Ню Йорк.

Финансовите отчети показаха още, че компанията е заделила 1,8 млрд. долара провизии за загуби от кредити. Това е близо 50% повече в сравнение със същото тримесечие на 2008 г.

Ръководството е съкратило разходите с 22 на сто на годишна база през разглежданото тримесечие и възнамерява да закрие още работни места през следващите няколко месеца. През октомври миналата година компанията съобщи, че ще съкрати около 7000 служители, което прави около 10% от наетата работна сила.

В края на миналата година American Express получи право да се трансформира в банков холдинг, което й позволява да приема депозити и да получава финансова помощ от Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още