fallback

Близо половината от страните в Г-20 ограничават търговията

На последната си среща на 2 април страните от групата подчертаха, че няма да налагат рестриктивни мерки

11:05 | 24.04.09 г.

Почти половината от страните от Г-20 обмислят или вече са взели мерки за ограничаване на търговията заради световната икономическа криза, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитиран от CNBC. 

„От срещата на Г-20 насам, която се състоя преди по-малко от три седмици, девет страни от групата вече са предприели или обмислят 23 мерки, които ограничават търговията в ущърб на други страни“, казва Зелик.

Според доклад на Световната банка тези страни са САЩ, Бразилия, Аржентина, Индия, Русия, Франция, Великобритания, Германия и Италия.

По думите на Зелик четири страни от групата са премахнали търговските рестрикции, но при някои от тях това е само привидно.

Шефът на Световната банка казва, че опасността от протекционизъм нараства, тъй като политическият натиск за затваряне на пазарите се увеличава.

Докато несигурността в момент на криза е на доста високо ниво, той казва, че "всички искаме да направим това, което би избегнало негативните шокове, включително и отказ от протекционизъм".

Лидерите на Г-20, които се срещнаха във Вашингтон през ноември, обещаха да не налагат никакви нови рестриктивни мерки в следващите 12 месеца. Обещанието бе повторено на втората среща на групата в Лондон на 2 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още