fallback

Цената на петрола кръжи около 49 долара за барел

Котировките се насочиха към трето поредно седмично понижение поради опасенията, че търсенето ще остане слабо

09:53 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола кръжи около нивото от 49 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на международните петролни борси в Ню Йорк и Лондон. Котировките се насочиха към трето поредно седмично понижение, след като черното злато поевтиня с повече от 2% от началото на тази седмица, предаде Bloomberg.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през юни се увеличи със 77 цента до 49,62 долара за барел в края на вчерашната сесия. В часовете на електронна търговия на стоковата борса в Ню Йорк котировките губят 1,1 на сто до 49,08 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол се е понижила с 67 на сто спрямо рекордните 147,27 долара за барел от 11 юли миналата година. През последните четири седмици цената на петролните фючърси варира в интервала 43,83 – 54,66 долара за барел.

Цената на петрола тип „Брент“ продължава да бъде по-висока от тази на по-качествения тексаски петрол. В края на вчерашната търговия на международната петролна борса в Лондон котировките се повишиха с 30 цента до 50,11 долара за барел. Днес цената пада с 0,9 на сто до 49,65 долара за барел.

Разочароващите финансови резултати на редица компании, в комбинация с последните икономически данни загатват, че потреблението на горива ще остане слабо, или поне нестабилно, и през текущото тримесечие. Върху цената на черното злато натежа и изказването на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който заяви, че икономическата криза далеч не е приключила.

Забавянето на потреблението на горива принуди ОПЕК да вземе решение за съкратяване на доставките на суров петрол с 0,6 процента до 22,3 млн. барела на ден за четирите седмици, приключващи на 9 май. По-рано през седмицата стана ясно, че американските петролни резерви са на най-високото си ниво за последните 19 години.

Същевременно търсенето на горива в САЩ, който е най-големият консуматор в света, намаля с 6,5% в рамките на седмицата, приключила на 17 април, до 18,5 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от терористичните атаки през септември 2001 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още