fallback

Moody's смъкна кредитния рейтинг на Литва и Латвия

Оценката на Латвия вече е същата като на България - най-ниската, при която се препоръчва инвестиция

18:36 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Литва и Латвия. Като причина за това се посочва повишената уязвимост на икономиките на двете страни. В същото време агенцията потвърди рейтинга на Естония, което е поредното доказателство, че разликите между трите балтийски държави продължават да се задълбочават.

Оценката на правителствените облигации на Латвия в местна и чужда валута се намалява с две степени от Baa1 на Baa3. Това е най-ниският инвестиционен рейтинг по скалата на Moody’s. По този начин оценката на страната се изравнява с тази на Армения, България и Румъния, предаде Bloomberg.

През последното тримесечие на 2008 г. икономиката на Латвия се сви с 4,2% на годишна база, което е най-силният спад отчетен сред всички страни-членки от Евросъюза.

Кредитният рейтинг на Литва бе понижен от A2 на A3, а този на Естония бе потвърден при A1.

Перспективата пред трите страни остава негативна.

Балтийският регион бе лидер по растеж на брутния вътрешен продукт до 2006 г. Рейтинговите агенции предвиждат, че бумът в жилищния сектор, високата инфлация и силното кредитиране ще станат причина за твърдо приземяване на икономиката.

Според латвийското правителство икономиката на страната ще се свие с 12-13 процента през тази година. Брутният вътрешен продукт на Литва пък се очаква да намалее с 10%.

Последиците от икономическата криза ще затруднят още по-силно въвеждането на еврото, особено за Литва и Латвия. Балтийските държави могат да пристъпят към девалвация на своите валути към края на тази година или началото на следващата, смята Оливър Уийкс, който е икономист в Morgan Stanley.

Латвия се обърна за финансова помощ към Международния валутен фонд и получи 7,5 млрд. евро заем, с който да запази стабилността на банковата си система. За да спази изискванията на МВФ, правителството на страната трябва да намали заплатите, да увеличи някои данъци и да съкрати своите разходи.

Латвия трябва да запаси фиксирания курс на местната валута към еврото в съответствие с изискванията на МВФ. Това може да принуди местните компании да намаляват заплатите, за да останат конкурентоспособни. Финансовият министър на страната възнамерява да се обърне с молба към МВФ да позволи на Латвия да поддържа по-висок бюджетен дефицит от 7%, спрямо досегашния лимит от 4,9%.

Подобни затруднения изпитва и правителството на Литва, която е най-голямата от трите икономики в региона. Днес парламентът взе решение да се увеличат специалните права на тираж в МВФ, което ще увеличи възможностите за получаване на заеми от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още