fallback

Barclays: Рецесията на Острова ще бъде дълбока и продължителна

Шефът на една от водещите банки смята, че най-тежкото за финансовата система е отминало, но могат да се очакват още „гръмотевични бури“

17:30 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рецесията във Великобритания ще бъде „дълбока и продължителна“, смята изпълнителният директор на една от водещите банки на Острова – Barclays. По време на годишното събрание на акционерите Джон Варли е заявил, че ситуацията изглежда така, сякаш трудните времена ще продължат поне още година, съобщава ВВС.

Прогнозата на специалиста се разминава с вижданията на британския премиер, който вчера обяви, че възстановяването на икономиката ще започне още в края на настоящата година. По прогнози на финансовото министерство тази година страната ще отбележи икономически спад от 3,5 на сто, а догодина ще има ръст от 1,25%.

По думите на Варли Barclays ще направи опит да подпомогне бизнеса и домакинствата на Острова с увеличаване на кредитирането в размер на 11 млрд. лири до края на годината.

„Ние осъзнаваме ролята, която можем да изиграем за подпомагането на устойчивия растеж на британската икономика, включително чрез предоставяне на кредити на клиенти, които са засегнати от изтеглянето на някои кредитори от пазара“, е казал Варли.

Специалистът е предупредил, че банковата система може да бъде изправена пред още трудни моменти. „Макар да изглежда сякаш най-лошото от финансовата криза в банковия сектор вече е зад гърба ни, няма съмнение, че ще има още гръмотевични бури от време на време“, смята Варли.

Въпреки трудностите обаче Barclays са имали „добър старт на годината“, а финансовото представяне през първото тримесечие е било „много над това“ от първите три месеца на 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още