fallback

Deutsche Boerse и NYSE подновяват преговорите за сливане?

Според немско издание опитите за създаване на най-големия борсов оператор в света са започнали отново и може да приключат до месец

16:16 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Два от най-известните борсови оператори в света – немският Deutsche Boerse и американският NYSE, са подновили преговорите си за сливане, съобщава CNBC, позовавайки се на неупоменато немско списание.

Висшите мениджъри на двата борсови оператора вече били в напреднала фаза на преговори и сделката можела да стане факт още през идния месец. Ако това се случи, то двете компании ще създадат най-големия борсов оператор в света.

От страна на Deutsche Boerse отказват коментар с мотива, че „по правило не се коментират пазарни слухове“. Поради тази причина компанията „няма съобщение, което да разпространи“. Коментар не се предоставя и от страна на NYSE Euronext.

Въпреки това обаче от CNBC припомнят, че на по-ранни етапи представители и на двата борсови оператори са заявявали нееднократно, че очакват консолидацията в сектора да продължи.

През последните месеци борсите се озоваха под натиск за предприемане на икономии от мащаба и промяна на условията за търговия с оглед осигуряване на по-висока ликвидност заради конкуренцията от страна на алтернативните платформи за търговия. Някои от тях предлагат търговия при по-ниски такси, което повишава интереса към тях.

В резултат на глобалната криза обемът на търговия на борсовите пазари пада, с което намаляват и приходите за операторите. Това затруднява допълнително работата им и прави трудно оцеляването им.

Към момента Deutsche Boerse управлява борсата във Франкфурт, платформата за търговия с деривативни инструменти Eurex, а платформата й Xetra се използва от няколко борси, сред които е и българската.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още