fallback

Фамилиите Порше и Пих продават активите си в автосектора на Volkswagen

Двете семейства притежават 51% от VW, целта им е да получат кеш и акции от концерна в замяна на активите си

15:01 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фамилиите Порше и Пих планират да продадат основните си активи в автомобилния сектор на компанията Volkswagen, като намеренията са да бъде засилена връзката между марката Porshe и немския концерн, съобщават запознати със ситуацията, пише Bloomberg.

Двете семейства, които към момента контролират поне 51 на сто от базираната във Волфсбург компания, обмислят да продадат Austrian Porsche Holding и поделението за производство на Porshe AG на Volkswagen. В замяна те искат да получат пари в брой, както и акции на VW, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Като част от транзакцията Porsche SE ще емитира нови акции, част от които ще бъдат продадени на външни за компанията инвеститори. От Volkswagen били наясно с намеренията на двете фамилии и подкрепяли планираните действия.

Сделката би позволила на Porsche SE да получи по-голям контрол върху Volkswagen, които към момента са най-големият производител на автомобили в Германия. В същото време тя би запазила кешовата си наличност за евентуалното погасяване на нарастващите дългове на концерна.

Според източниците целите на Porsche SE са да получат контрол върху 75 на сто от капитала на Volkswagen.

До този момент информацията не е потвърдена нито от говорителя на Porsche, нито от говорителя на Volkswagen.

Фамилиите Порше и Пих заедно контролират половината от компанията Porsche SE. Porsche AG пък е поделението, което произвежда модела 911. Austrian Porsche Holding пък е поделението за доставки на автомобили Porsche за Източна Европа, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още