fallback

Очакват драстичен икономически спад от 6% в Германия

Рецесията ще продължи и през 2010 г., а безработицата ще скочи над 10% догодина

13:04 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немската икономика ще се свие с цели 6 на сто тази година, а отрицателният ръст ще продължи и следващата година, смятат анализаторите от водещите икономически институти в Германия. Това е доста повече от спада във всяка от водещите икономики в света с изключение на Япония, където се очаква спад от 6,2 на сто, пише ВВС.

Оценките са съставени от осем водещи института за икономически изследвания и са предназначени за министерството на икономиката на Германия. Те предвиждат мрачна картина на пазара на труда, като очакват безработицата да скочи до 10,8 на сто през 2010 година.

Прогнозата почти съвпада с тази на Международния валутен фонд, която е за спад от 5,6 на сто на брутния вътрешен продукт на най-силната икономика от еврозоната.

Предходната прогноза на осемте института беше далеч по-добра, като се прогнозираше минимален икономически ръст от 0,2 на сто тази година. Сега обаче специалистите са по-песимистични и вещаят спад на икономиката и догодина, когато БВП щяло да се свие с 0,5 на сто.

Специалистите очакват износът на Германия да падне с 22,6 на сто тази година, след като шест месеца по-рано предвиждаха ръст от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още