fallback

Туркменистан иска производителите да определят цените на природния газ

Според туркменския държавен глава, единствено правилната схема на формиране на цените на природния газ са преките договорености между продавачи и купувачи

12:59 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов смята, че определянето на цените на природния газ трябва да е прерогатив на производителите, пише РИА Новости, позовавайки се на изказването на туркменския президент при откриването днес в Ашхабад на международна конференция, посветена на надеждността на транзита на енергоносителите.

По думите на Бердимухамедов при определянето на цените на газа производителят би трябвало „да изхожда от себестойността на добива, която е много различна в зависимост от климатичните условия, дълбочината на находищата, времето за проучване и експлоатация на находищата”.

Според туркменския държавен глава единствено правилната схема на формиране на цените на природния газ са преките договорености между продавачи и купувачи, като се имат предвид и ценовите тенденции на международните пазари.

Регламентите на ЕС, касаещи добива, преноса и продажбата на природен газ, особено още неприетия от ЕК т.нар. „трети енергиен пакет”, целят отделяне на производството от преноса и търговията с газ и определяне на цените основно на пазарен принцип.

Понастоящем, според експертни оценки, Туркменистан притежава ресурси от 20,8 млрд. т петрол и 24,6 трлн. куб. м природен газ, като в тази страна се намира и едно от най-големите в света находища на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още