fallback

Автомобилният сектор изведе азиатските индекси на зелена територия

Повечето пазари в региона отчетоха ръст, след като Goldman Sachs препоръча да се купуват акции на японските производители на коли

11:53 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси прекъснаха низходящото си движение, което започна преди три сесии, благодарение на доброто представяне на автомобилните компании. Повечето пазари в региона отчетоха повишения въпреки ниските обеми на търговия.

Инвеститорите останаха внимателни в очакване на резултатите от стрес тестовете, на които са подложени най-големите американски банки. Загубата на Morgan Stanley в размер на 177 млн. долара и лошите финансови резултати на редица ключови американски компании предизвикаха хаотични движения на щатските индекси, които попаднаха на отрицателна територия в края на вчерашната сесия.

Според анализатори скоро ще станем свидетели на техническа корекция на пазарите, която е започнала със силните разпродажби в началото на седмицата. Не е изключено инвеститорите да кешират своите печалби, реализирани по време на шестседмичното рали на основните борсови индекси.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific днес увеличава стойността си с 1,2 процента до 89,28 пункта. Показателят загуби близо 2% по време на предишните две сесии по данни на Bloomberg.

Автомобилните производители се наредиха сред най-добре представящите се компании в целия регион, след като Goldman Sachs препоръча на инвеститорите да купуват акциите на японските автомобилопроизводители. В отчета на инвестиционната банка се казва, че Toyota, Honda и Nissan ще увеличат пазарния си дял в САЩ със 7 процента до края на 2010 г.  Основният японски индекс Nikkei 225 успя да се повиши с 1,4% до 8847,01 пункта, а по-широкият Topix добави 1,15% до 839.50 пункта.

Днес стана ясно, че Toyota запазва лидерската си позиция на световните пазари, въпреки че продажбите за първото тримесечие на годината са намалели с 27 на сто. Акциите на производителя на автомобили поскъпнаха с 3,5% в края на борсовата сесия.

Търговията в Хонконг също завърши с повишения, след като Hang Seng добави 2,15% до 15198,21 пункта. Вчера индексът регистрира най-ниската си стойност за последните две седмици и се понижи с общо 5,5% за последните две сесии. На фондовата борса в Китай CSI 300 се повиши с 0,67%, а Shanghai Composite - с 0,11 на сто. Финансовите компании бяха сред най-печелившите за деня благодарение на новината, че BOC Hong Kong, която е клон на Bank of China, може да получи правото да прави сетълмент на сделки в китайски юани.

Борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия приключи разнопосочно. Австралийският S&P/ASX 200 увеличи стойността си с 2,04 процента, а новозеландският NZX 50 FF GROSS се понижи с 0,15 на сто, след като стана ясно, че покупките чрез кредитни карти в страната са намалели с 5% на годишна база през март.

С повишения приключиха основните индекси в Индия, Южна Корея, Шри Ланка, Тайланд, Сингапур и Малайзия.

Пазарите в Тайван, Филипините и Индонезия завършиха с понижения. Основните борсови индекси TAIEX, PSEi и Jakarta Composite отчетоха спад от съответно 0,18%, 0,24% и 1,21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още