fallback

Спасяването на финансовия сектор на Острова вече струва 1,4 трлн. лири

Средствата се равняват на брутния вътрешен продукт на страната или на разпределянето на 22 800 лири на всеки поданик на Обединеното кралство

11:26 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителствената подкрепа за финансовия сектор във Великобритания вече достига впечатляващата стойност от 1,4 трлн. лири, като се очаква сумата да продължи да набъбва, тъй като икономистите предричат нова нужда от кредитиране на финансовите институции.

Вчера министър-председателят на Великобритания Гордън Браун предложи отпускането на правителствени гаранции по ипотечни облигации, добавяйки още 50 млрд. лири към сумата за подпомагане на финансовия сектор. Спасяването на отрасъла започна с колапса на ипотечния кредитор Northern Rock през есента на 2007 година и вече е ангажирало средства за 1,4 трлн. лири.

Тази сума, която е инвестирана, отпусната като кредит или заделена за гарантиране на междубанкови плащания и облигации, се равнява на размера на целия брутен вътрешен продукт на Великобритания за миналата година. Същият размер ще се получи, ако всички поданици на Обединеното кралство получат плащане от държавата в размер на 22 800 лири, изчислява Bloomberg.

“Размерът на сумата за спасяване на финансовия сектор е безпрецедентен. Опасенията са, че това няма да е достатъчно и че правителството може би ще трябва да се намеси отново“, коментира Алън Кларк от BNP Paribas.

До момента британското правителство е поело контрола върху четири банки в страната, предприе застраховка на голямо количество активи и отпусна колосални заеми, за да подкрепи икономиката в условията на глобалната икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още