fallback

Credit Suisse отново на печалба през първото тримесечие

Нетната печалба възлиза на 2 млрд. швейцарски франка и се оказа два пъти по-висока от пазарните очаквания

09:22 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата по пазарна капитализация швейцарска банка Credit Suisse отново излезе на печалба през първото тримесечие на годината, в голяма степен благодарение на успешната дейност на звеното за търговия с ценни книжа.

Нетната печалба за първите три месеца на годината възлиза на 2 млрд. швейцарски франка (около 1,7 млрд. долара), в сравнение с 2,15 млрд. франка загуба, реализирана за същото тримесечие преди година. Официалните данни се оказаха два пъти по-добри от прогнозите на пазарни анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Същевременно другата голяма швейцарска банка UBS отчете загуба от близо 2 млрд. франка за първите три месеца на годината. Финансовият резултат е отрицателен поради отписванията на неликвидни активи в размер на 3,9 млрд. франка. По този начин UBS се превърна в най-губещата европейска банка с отписвания за повече от 50 млрд. долара.

През март изпълнителният директор на Credit Suisse Брейди Доугън заяви, че новата година започва много успешно. През декември ръководството на банката съобщи, че ще съкрати 5300 работни места и всички губещи дейности към инвестиционното звено ще бъдат закрити.

Досега са съкратени около половината от предвидените служители. Останалата част ще бъдат освободени до средата на тази година, се казва в годишния отчет на банката, което ще спести разходи за около 2 млрд. франка.

Книжата на Credit Suisse се намират на седмо място в класацията на Bloomberg на 65-те най-добре представящи се европейски банки и компании финансови услуги през тази година. Поскъпването на акциите с 39 процента от началото на годината увеличи пазарната капитализация на банката до 47 млрд. франка. Акциите на UBS са поевтинели с 3 на сто от началото на годината, което намали пазарната капитализация на банката до 42,2 млрд. франка.

От началото на ипотечната криза в САЩ, която прерасна в световна икономическа криза, финансовите институции по целия свят са отчели загуби за около 1,3 трлн. долара и съкратиха повече от 300 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още