fallback

Намаляване с 80% на дълга на Chrysler към банките срещу 5% от капитала?

Правителството предлага кредиторите да „прежалят“ 5,4 млрд. долара в замяна на 5 на сто от капитала на смесената компания Chrysler-Fiat

09:05 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американското министерство на финансите лобира пред кредиторите на закъсалия автомобилен гигант Chrysler за замяна на 80 на сто от дълга на компанията към финансови институции срещу дял от 5% в бъдещото смесено дружество между Fiat и Chrysler.

По информация на американския вестник Wall Street Journal правителството се опитва да постигне споразумение с всички кредитори от финансовия сектор – банки и хедж-фондове, към които Chrysler има задължения в размер на общо 6,9 млрд. долара, да се съгласят да получат общо 1,5 млрд. долара плюс дял от общо 5 на сто в бъдещия алианс.

Офертата означава, че на кредиторите ще бъде върнат общо 22 на сто от дълга, което е доста повече от предходното предложение на правителството, което беше отхвърлено от тях. При него държавата искаше да върне едва 15 на сто от дълговете на Chrysler, като не се предлагаха никакви компенсации с акции.

Предложението обаче все още е твърде далеч от това, за което настояват кредиторите. Те настояват да получат 40 на сто от бъдещата компания, както и плащане в размер на 4,5 млрд. долара. Това означава, че кредиторите искат 65 на сто от това, което са отпуснали на Chrysler като кредити, а оценяват другите 35 на сто на две пети от Chrysler-Fiat.

Към момента Chrysler оцелява благодарение на държавни заеми в размер на 4 млрд. долара. Очаква се компанията да получи още 500 млн. долара, за да се задържи на пазара до края на април, но условието за всякаква друга помощ е обвързано с обединение с Fiat.

Общият дълг на Chrysler, заедно с правителствените кредити и обезпечените задължения, възлиза на 23,5 млрд. долара, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още