fallback

GM: Банкрутът е вероятен

Изказването на финансовия директор на компанията е поредният сигнал за възможен фалит

21:42 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банкрутът е "вероятен", е заявил Рей Йънг, финансов директор на щатския автомобилен гигант General Motors, който се бори за оцеляването си и има срок до 1 юни да представи план за реорганизация.

Компанията планира да пропусне плащания по задължения на стойност 1 млрд. долара, дължими на 1 юни, предава Wall Street Journal изказването на Йънг пред журналисти. Той е заявил още, че GM разчита на замяна на облигации срещу акции или на съдебна защита, за да намали дълговете си в размер на 28 млрд. долара.

Компанията работи „агресивно“ по постигането на споразумение с облигационерите, което е "съществен елемент" от усилията за преструктуриране, е заявила говорителката Рене Рашид-Мерем,

Тя е пояснила, че има два възможни сценария, при които GM няма да плати дължимите 1 млрд. долара. Единият е размяната на облигации да не е приключила до 1 юни, а другият – компанията да фалира преди крайния срок.

Изказванията са поредните сигнали за възможен фалит. Миналата седмица изпълнителният директор Фриц Хендерсън каза, че макар и да не е предпочитана опция, банкрутът остава вероятният изход за компанията предвид изискванията на Белия дом.

По-рано днес от Goldman Sachs заявиха, че GM и Chrysler вероятно ще подадат молба за защита от фалит през идващите седмици.

Към момента акциите на GM, търговията с които е силно волатилна, добавят 1,74% до 1,73 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още