fallback

Русия засекретява данните за безработицата

Експертите смятат безработицата за голяма заплаха за социалната сигурност – решението на проблема според правителството е да се спре информацията

14:56 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Официалната статистическа служба на Русия ще спре публичното публикуване на ежемесечните данни за пазара на труда и те ще бъдат пазени в тайна, съобщава руският вестник Комерсант. Този ход идва едва ден, след като бяха оповестени данните за безработицата през първото тримесечие, които показаха силен ръст на показателя.

Вчера стана ясно, че около 1,8 млн. руснаци са изгубили работата си през първите три месеца на годината, което е извело нивото на безработица на осем годишен връх. Това е първи случай, в който статистиката не предоставя данни на месечна, а на тримесечна база, като според вестника това ще се превърне в практика.

Експертите веднага изказаха мнения, че безработицата е основен източник на социално напрежение и е голяма заплаха за стабилността на страната. Това е накарало правителството да потърси изход и решението е да се спре оповестяването на резултатите всеки месец

До момента няма коментар от страна на руските статистически служби.

По изчисления на Ройтерс безработицата е достигнала 11,9 на сто през март, след като неревизираните данни за предходния месец показват 8,5 на сто. Анализаторите предполагат, че през миналия месец общо 700 хил. руснаци са загубили своята работа.

Смяната на подхода при оповестяването на данните вероятно има за цел да скрие огромен ръст на безработицата в Русия през март, смята анализаторът на Goldman Sachs Рори МакФаркър, цитиран от CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още