fallback

Нови понижения за азиатските индекси

Уверенията на Тимъти Гайтнър, че американските банки са добре капитализирани, не успяха да успокоят инвеститорите

11:49 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси се движиха разнопосочно и в крайна сметка повечето приключиха търговията с понижения въпреки позитивния завършек на вчерашната борсова сесия на Wall Street. Уверенията на американския финансов министър Тимъти Гайтнър, че американските банки са добре капитализирани, не успяха да вдъхнат доверие на инвеститорите. Резултатите от стрес тестовете, на които са подложени деветнадесетте най-големи щатски банки, ще бъдат публикувани на 4 май.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,3 процента до 88,03 пункта. Показателят добави 25% към стойността си през последните шест седмици благодарение на оптимизма на пазарите относно правителствените мерки за борба с рецесията, предаде Bloomberg.

Настроенията на фондовата борса в Токио бяха смесени. Основният японски индекс Nikkei 225 успя да се повиши с 0,18 процента до 8727,30 пункта. Същевременно по-широкият Topix не успя да изплува на положителна територия. Показателят загуби 0,09% до 829,96 пункта след новината, че износът на Япония се е понижил с 45,6% на годишна база през март. Това е шестото поредно понижение на износа, вследствие на което положителното търговско салдо на страната намалява с близо 100% в рамките на последните 12 месеца.

Търговията в Хонконг също се задържа на червена територия, след като Hang Seng загуби 2,7 процента до 14878,45 пункта. Индексът отчете най-ниската си стойност за последните две седмици под натиска на спекулациите, че кредитирането в Китай се е свило рязко през първите три седмици на април. На фондовата борса в Китай индексът CSI 300 намаля с 3,7%, а Shanghai Composite загуби 2,9% поради слуховете, че Китайската народна банка е намалила ликвидността във финансовата система, което ще ограничи кредитирането.

Борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия приключи с понижения за трети пореден ден на фона на слаби обеми на търговията. Австралийският S&P/ASX 200 намали стойността си с 0,25 процента до 3668,20 пункта, а новозеландският NZX 50 FF GROSS – с 0,07 на сто до 2662,94 пункта. Най-силни понижения имаше при книжата на компаниите от жилищния и добивния сектор.

Днес стана ясно, че годишната инфлация в Австралия се е понижила до най-ниската си стойност за последната година и половина, съгласно данните на статистическото бюро в Сидни. Потребителските цени са забавили темпа на своя годишен растеж до 2,5% през първото тримесечие на годината, в сравнение с 3,7 на сто през последното тримесечие на 2008 г. Инфлацията се оказа по-ниска от пазарните очаквания. В сравнение с предишното тримесечие, потребителските цени са се увеличили с 0,1 на сто.

С повишения приключиха основните индекси в Тайван и Южна Корея, където TAIEX добави 0,08 процента, а KOSPI се покачи с 1,44 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още