fallback

Световното производство на стомана с 23% спад

Анализатори обаче прогнозират, че дъното ще бъде достигнато скоро

10:58 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световното производство на стомана отчете силен спад през първото тримесечие заради намаленото търсене, но въпреки това анализатори смятат, че най-лошото за сектора скоро ще премине, съобщи Ройтерс.

Стабилизацията и възстановяването обаче ще варират според различните региони, подчертават експерти.

Производството в Германия – най-големият производител в Европа, е намаляло с над 25 на сто за цялата година, според данни на браншова организация в страната, която очаква дъното да бъде достигнато през второто полугодие.

За периода януари-март производството на стомана в световен мащаб се е понижило до 264 млн. тона, или спад от 22,8 на сто на годишна база, по данни на Световната асоциация на производителите на стомана, която представлява около 85 на сто от общото производство.

Рецесията намали потреблението на стомана в ключови сектори като автомобилния и строителния, вследствие на което стоманодобивните компании намаляват производството и работните места и „захвърлиха“ инвестиционните си планове.

Някои анализатори прогнозират по-добри данни през април и следващите месеци. „Китайският пазар „пропадна“ през януари, но отчете възстановяване на месечна база през февруари и март. Смятам, че това ще продължи и април ще бъде по-добър“, заявява анализаторът Майкъл Шилакър от Credit Suisse.

През март световното производство на стомана е било близо 92 млн. тона, или малко под 3 млн. тона дневно, което е почти без промяна спрямо 3 млн. тона дневно през февруари. През януари дневното производство е било около 2,78 млн. тона.

За тримесечието Китай е отчел ръст от 1,4 на сто в производството до 127,4 млн. тона, докато всички други големи производители са регистрирали спад за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още