fallback

Цената на петрола кръжи около 49 долара за барел

Цената на петрола се повишава слабо в очакване на седмичния доклад на енергийното министерство на САЩ

09:25 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава в часовете на днешната електронна търговия и се колебае малко под нивото от 49 долара за барел. Седмичните данни на Американския петролен институт показаха, че петролните запаси са намалели за първи път от началото на март и това подхрани оптимизма на инвеститорите, че търсенето на горива се е стабилизирало.

Съгласно данните на Американския петролен институт, който представлява над 400 компании от енергийната индустрия, петролните резерви са намалели с 1 млн. барела до 370,2 млн. барела в рамките на изминалата седмица.

Изказването на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, който заяви, че американските банки разполагат с достатъчно капитал, също помогна за покачването на котировките на фондовите и стоковите пазари.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през юни днес се повишава с 0,41% до 48,75 долара за барел. Вчерашната сесия на нюйоркската международна петролна борса приключи с повишение от 4 цента до 48,55 долара за барел. Цената на петролните фючърси с доставка през май, които изтекоха вчера, се покачи с 63 цента до 46,51 долара за барел.

Цената на барел петрол тип „Брент“ с доставка през юни се повишава с 0,22 на сто до 49,93 долара в часовете на електронната търговия на стоковата борса в Лондон. Вчера цената се понижи с 4 цента до 49,82 долара за барел.

Днес ще бъдат публикувани данните на енергийното министерство на САЩ. Пазарните очаквания са за ново повишение на петролните резерви в размер на 2,5 млн. барела. Предишните данни на Енергийното министерство показаха, че запасите са се повишили с 5,67 млн. барела до 366,7 млн. барела за седмицата, приключила на 10 април. Това е най-високата стойност на петролните резерви на САЩ от 1990 г. досега и е с 13% по-висока от средната стойност за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още