fallback

Хаотични движения на щатските индекси след пороя от корпоративни данни

Индексите се движат хаотично и в двете посоки час и половина след началото на търговията

18:06 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пороят от финансови отчети, който заля инвеститорите днес, стана причина за хаотичните движения на щатските индекси в ранните часове на търговията. Вчерашната борсова сесия завърши с понижения, след като резултатите на Bank of America накараха инвеститорите отново да се съмняват в стабилността на финансовия сектор.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA понижава стойността си с 0,14% до 7831,13 пункта час и половина след старта на борсовата сесия. Финансовите резултати на четири от големите компании в състава на индекса – Caterpillar, Coca-Cola, DuPont и Merck, не успяха да зарадват инвеститорите.

Най-големият производител на строителна и минна техника в света – Caterpillar, отчете първата си тримесечна загуба за последните 17 години. Същевременно компанията понижи и своята прогноза за приходите през тази година, защото очаква, че световната икономика ще се свие с 1,3 на сто. Час и половина след началото на търговията акциите на Caterpillar поевтиняват с 3,5%.

Акциите на химическия концерн DuPont поскъпват с 3,5 на сто, въпреки че приходите на компанията са намалели с 59% за първото тримесечие на годината. Производителят на химически продукти понижи прогнозата си за приходите през 2009 г. и възнамерява да съкрати своите разходи с 1 млрд. долара през тази година.

Акциите на фармацевтичната компания Merck поевтиняха с 5% след като стана ясно, че печалбата и приходите за изминалото тримесечие са по-лоши от очакванията.

Нови мрачни данни имаше и от финансовия сектор, който е в центъра на вниманието през последните две години. Акциите на Bank of New York Mellon поевтиняха с 11%, след като стана ясно, че печалбата за първото тримесечие се е понижила рязко с 57% на годишна база и ръководството ще намали дивидентите.

Широкият индекс S&P 500 успя да изплува на положителна територия и увеличи стойността си с 0,17 процента до 833,83 пункта към 18:00 ч. българско време. Технологичният Nasdaq Composite се увеличава най-силно като добавя 0,66 на сто до 1618,86 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още