fallback

Ходорковски не се призна за виновен по новото дело

Според адвокатите му това са обвинения, по които той вече е бил намерен за виновен и изслежава присъдата си

16:35 | 21.04.09 г.

Бившият шеф на руската петролна компания Юкос Михаил Ходорковски не се призна за виновен по новите обвинения в присвояване и пране на пари по време на процеса в Москва, предава BBC. 

Ходорковски е обвинен в присвояване на 900 млрд. рубли (26,4 млрд. долара) и може да прекара още 22 години в затвора, ако бъде доказана вината му. Обвинен в същите престъпления е и бившият бизнес партньор на Ходорковски – Платон Лебедев, който също не се е признал за виновен, наричайки обвиненията „безсрамно фалшифицирани“.

Бившият петролен магнат бе вкаран в затвора за осем години през 2005 г. по обвинения в укриване на данъци и други престъпления.

По думите на семейството му новите обвинения са политически мотивирани и абсурдни.

Те обвиняват правителството за желанието да го държи затворен много след изтичане на първата му присъда, тъй като държавата се страхува, че той може да оглави опозиционно движение. От правителството опровергаха подобни опасения.

Междувременно друг съд в Москва пусна на свобода бившия адвокат на Юкос Светлана Бахмина, затворена преди близо четири години и половина заради присвояване и укриване на данъци. Бахмина роди докато беше в затвора през ноември, като на два пъти й е било отказано по-ранно освобождаване, докато е била бременна. Повече от 95 хил. души са подписали петиция, настояваща за нейното освобождаване.

Според адвокати и защитници на човешките права обвиненията срещу нея са били напълно безпочвени и тя е била изкупителната жертва в политическата война между Кремъл и Юкос.

По думите на двамата подсъдими чрез цитираните цифри обвинението все едно иска да каже, че те са откраднали целия нефтен добив на компанията за пет години.

„Ако съм откраднал петрола и печалбите, докато държавата е получава 40 млрд. рубли данъци, за какво са били платени тези данъци“, казва Ходорковски.

Адвокатите от защитата твърдят, че Ходорковски и Лебедев са обвинявани за втори път по едни и същи нелегални действия, за които са били обявени за виновни през 2005 г.

Процесът, който се води на затворени врати, се очаква да продължи поне няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още