fallback

Нетната печалба на Halliburton се понижава с 35% за първото тримесечие

Ниските цени на горивата и затрудненото кредитиране са причина за влошаването на финансовите резултати

13:16 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на американската компания Halliburton, която е доставчик на услуги в петролния сектор, намалява с 35% на годишна база за първото тримесечие на годината. Силното поевтиняване на горивата през последните месеци, както и затрудненото кредитиране на енергийни проекти, са главните причини, които карат клиентите на Halliburton да съкращават своите разходи.

Нетната печалба на петролната компания намалява до 378 млн. долара, или 42 цента на акция, спрямо 580 млн. долара, или 63 цента на акция преди една година. Нетната печалба на акция е с 2 цента по-висока от предварителните прогнози на икономисти, интервюирани от Bloomberg.

Приходите от продажби за първото тримесечие намаляват с 3 процента до 3,91 млрд. долара, спрямо 4,03 млрд. долара преди една година. Цените на петролните фючърси на стоковата борса в Ню Йорк са намалели с 56 на сто за същия период.

Ръководството на компанията очаква, че натискът върху финансовите резултати няма да отслабне през следващите месеци, защото клиентите на Halliburton ще търсят начини за съкращаване на своите разходи.

Компанията е съкратила 2000 души от персонала си в САЩ и Канада през първите три месеца на годината, което прави 12% от работната сила в региона. Почти половината от приходите през 2008 г. се генерират именно в Северна Америка, предава Associated Press.

Днес акциите на Halliburton се търгуват с понижение от 0,11% до 18,77 долара в часовете на електронната търговия на фондовата борса в Ню Йорк. В рамките на последните 12 месеца книжата на компанията са поевтинели с над 60 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още