fallback

Азиатските индекси тръгнаха надолу

Пороят от финансови отчети за първото тримесечие, който се очаква тази седмица, накара инвеститорите да бъдат по-предпазливи

12:00 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на повечето азиатски пазари поеха рязко надолу и приключиха днешната търговия с понижения. Пороят от финансови отчети за първото тримесечие на годината, който се очаква през тази седмица, накара инвеститорите да бъдат по-предпазливи. Същевременно новината, че най-голямата компания за финансови услуги в света – Bank of America, е заделила провизии от 13,4 млрд. долара, с които да покрива загубите от лоши кредити, помете надеждите, че финансовият сектор е започнал да се стабилизира.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 2,1 процента от стойността си до 88,13 пункта. По този начин показателят се отдалечи от рекордно високата за последните три месеца стойност от 90 пункта. Най-силно натежаха книжата на финансовите компании в състава на индекса, които допринесоха за 34 процента от загубата.

Ралито на MSCI Asia Pacific през последните шест седмици завърши с увеличение от 27 процента в сравнение със стойността от началото на март. Същевременно показателят цена/доход на една акция в състава на индекса се увеличи до 19, което е най-високото ниво от ноември 2007 г. досега по данни на Bloomberg.

Основният японски индекс Nikkei 225 понижи стойността си с 2,39 процента до 8711,33 пункта. По-широкият Topix загуби 2,07% до 830,72 пункта под натиска на поевтиняването на книжата на компаниите износителки и финансовите институции. Търговията в Хонконг също премина на червена територия, след като Hang Seng загуби 2,95 процента до 15285,89 пункта. На фондовата борса в Китай индексът CSI 300 намаля с 1,19% до 2675,44 пункта.

Със загуби завърши и борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия, където S&P/ASX 200 понижи стойността си с 2,43 процента, а NZX 50 FF GROSS – с 1,26%. Понижения имаше и на пазарите в Тайланд, Индонезия, Сингапур, Малайзия и Филипините.

Гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс потвърди в официално изявление, че страната е изпаднала в рецесия за първи път за последните 20 години. За последното тримесечие на изминалата година икономиката на Австралия се сви с 0,5 процента.

Повишения имаше на пазарите в Индия и Шри Ланка, където BSE SENSEX 30 добави 0,48 процента, а SRI LANKA COLOMBO ALL добави 0,8 на сто. Централната банка на Индия съкрати днес основната лихва за шести пореден месец, след като институцията понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната. Основният лихвен процент в третата по големина азиатска икономика вече възлиза на 3,25% спрямо 3,5 на сто за предишния месец. Икономическият растеж може да се забави до 6% за годината, която започва на 1 април, в сравнение със 7,1 на сто за предишните 12 месеца.

С повишения приключи търговията в Тайван и Южна Корея, където TAIEX се повиши с 1,73%, а KOSPI - с минималните 0,03%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още