fallback

Рецептата на Обама: $100 млн. икономии за 90 дни

Според Обама от полза ще е спестяването на „100 млн. оттук, 100 млн. оттам“

10:11 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама нареди в понеделник на министрите от правителството си през следващите 90 дни да намерят начин за спестяване на 100 млн. бюджетни разходи, съобщи АФП. Според Обама така ще се даде пример за необходимата финансова дисциплина по време на криза.

„Имаме задължението (...) да следим за това правителството да е възможно най-ефикасно, както и за това всеки долар на данъкоплатците да бъде харчен разумно“, каза президентът след среща на кабинета си.

„Едно от посланията, които отправих днес към всички членове на правителството, е: Вие се справяхте много добре досега, но трябва да бъдете още по-добри. Искам от тях да открият начини за спестяване на поне 100 млн. допълнително от бюджетите на техните администрации“.

Според Обама това усилие се прибавя към преразглеждането на бюджета ред по ред, с което неговият екип вече се занимава. В близките седмици се очаква да бъдат спрени поне стотина безполезни правителствени програми, за да се използват парите за здравно осигуряване, образование, енергийни разходи и външна политика.

При журналистическите коментари, че въпросните 100 млн. долара са само „капка в морето“, президентът е изразил съгласие, но е допълнил: „Взети поотделно, никое от тези неща няма значение. Но заедно променят ситуацията, защото задават тон. Ето защо ще вървим ред по ред, страница по страница, 100 млн. оттук, 100 млн. оттам и за кратко време, дори и във Вашингтон, ще се добави резултат към този от истинските пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още