fallback

Фед все по-уверено вижда съживяване на икономиката през 2009 г.

Стабилизирането на потребителските разходи и жилищните продажби са индикатор за съживяване на икономиката

09:41 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Заместник-председателят на Федералния резерв Доналд Кон смята, че стабилизирането на потребителските разходи и продажбите на жилища, в комбинация с подобряването на финансовото състояние на някои банки, може да се приеме като ранен индикатор за плавното възстановяване на американската икономика към края на тази година.

В лекция пред студенти от университета в Делауеър втората по важност личност във Федералния резерв заяви, че потребителските разходи все още страдат от влошаването на пазара на труда и продължителната обезценка на ценните книжа и имотите през последните две години. По думите му обаче важното е, че потребителските разходи са започнали да се стабилизират в сравнение с резкия спад от втората половина на 2008 г. Същевременно продажбите и строителството на жилища се нормализират, вероятно благодарение на ниските лихвени нива по ипотечните заеми, казва Кон.

Поевтиняването на горивата също допринася за подобряване на състоянието на реалната икономика и оставя по-голям доход на потребителите, допълва той, цитиран от Associated Press.

Неувереността на потребителите относно състоянието на икономиката и на пазара на труда в бъдеще все още ги прави предпазливи по отношение на техните разходи. Затрудненото кредитиране в строителния сектор, особено за строеж на търговски сгради, както и забавянето на износа също може да затруднят икономическото съживяване.

„Моето най-добро предположение е, че сме се насочили към сравнително плавно възстановяване“, заявява Кон.

За да стимулира ръста на икономиката, централната банка в САЩ намали значително основната лихва до нива близки до нула и стартира серия от програми, целящи да се „отпуши“ кредитирането на бизнеса и домакинствата.

Наскоро Федералният резерв инжектира в икономиката 1,2 трлн. долара в опитите си да намали лихвите на междубанковия пазар и може да удължи програмата за насърчаване на потребителското кредитиране. Балансовият отчет на централната банка значително набъбна в резултат от всички подобни мерки за предоставяне на заеми или изкупуване на дълг.

Според критици на политиката на Федералния резерв, наливането на пари ще предизвика инфлация, освен ако лихвените нива не бъдат увеличени навреме и програмите за кредитиране не бъдат прекратени веднага, след като икономиката започне да се възстановява.

Доналд Кон смята, че няма такава опасност, защото инфлацията продължава да се забавя в краткосрочен план, а същевременно ръководството внимателно ще следи ценовата стабилност, след като икономиката набере скорост.

Следващата седмица ще се състои среща на Комитета за парична политика на Федералния резерв, по време на която ръководството на американската централна банка ще оцени икономическите и финансовите условия в страната.

Наскоро председателят на Федералния резерв Бен Бернанке също заяви, че вижда окуражителни признаци на подобрение на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още