fallback

И Австралия призна, че се намира в рецесия

Председателят на централната банка за пръв път говори за „рецесия“, премиерът също намекна за подобно развитие

09:11 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралия стана поредната държава, където официално се признава, че икономиката е изпаднала в рецесия. Това стана ясно след изказвания на премиера на страната от вчера и на председателя на централната банка от днес. Двамата са на мнение, че в Австралия рецесията вече е дошла, макар това да не е потвърдено от данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2009 година.

Председателят на централната банка Глен Стивънс заяви, че страната се намира в първата си рецесия от 1991 година насам, но въпреки това бе категоричен, че има поне няколко причини да се вярва в дългосрочните перспективи пред Австралия.

„Смятам, че вглеждайки се в цялата налична информация, разумният човек ще стигне до извода, че икономиката на Австралия също се намира в рецесия“, е казал Стивънс, цитиран от CNBC. С тези думи специалистът за пръв път от началото на кризата признава, че страната му се намира в подобна икономическа ситуация.

Вчера за рецесия проговори и премиерът на Австралия Кевин Руд, който заяви, че: „Най-тежката глобална икономическа криза за последните 75 години означава без съмнение, че и Австралия ще бъде въвлечена в рецесия“.

До момента в борбата с кризата централната банка пое радикален курс по понижаване на лихвения процент, като той беше смъкнат с цели 425 базисни пункта от септември до април. Актуалната стойност на показателя е рекордно ниска за страната и възлиза на 3 на сто.

Правителството пък прие план за стимулиране на икономиката на стойност 52 австралийски долара, като се очаква средствата по него да бъдат увеличени скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още