fallback

Рецесията в САЩ отслабва

Търсенето се засилва, маржовете на компаниите се подобряват

10:44 | 20.04.09 г.

Икономиката на САЩ все още се свива, но има доказателства, че рецесията отслабва в резултат на засилване на търсенето и подобряване на маржовете на печалбите на американските компании.

Това сочи доклад за първо тримесечие на Националната асоциация за бизнес икономика, съобщи АП.

„Ключовите индикатори – индустриалното търсене, заетостта, капиталовите разходи и рентабилността, все още регистрират спад, но неговият темп се понижава”, заяви Сара Джонсън, анализатор в асоциацията.

Същото мнение изказа миналата седмица и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке, според който има признаци, че рецесията може би отслабва.

Според доклада на асоциацията, все повече компании обявяват увеличаване на търсенето на техните продукти, докато тези които наблюдават спад намалява. На браншово ниво, търсенето се увеличава в секторите на финансите, застраховането, недвижимите имоти и услугите, докато търсенето намалява в транспортния, енергийния, информационния и комуникационния сектор.

Анкета на асоциацията сред компании и търговски асоциации обаче сочи, че песимизмът относно икономическият растеж се увеличава – 93% от анкетираните очакват реалният БВП на САЩ да отчете спад тази година. През януари този процент бе по-малък, или 78 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още