fallback

Wall Street се готви за динамична седмица

Лавината от тримесечни финансови отчети на водещи американски компании ще държи инвеститорите нащрек

09:15 | 20.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лавината от тримесечни финансови отчети на водещи американски компании ще държи инвеститорите нащрек и ще предопредели движенията на котировките и през тази седмица. Новините за доброто финансово състояние на редица дружества удължиха ралито на щатските индекси с още една седмица, но същевременно повдигнаха летвата на очакванията на инвеститорите.

Следващите няколко дни ще бъдат сравнително бедни на икономически данни за щатската икономика. Продажбите на съществуващи жилища през март и седмичните молби за помощи при безработица ще се публикуват в четвъртък. Поръчките за дълготрайни стоки и продажбите на нови жилища ще бъдат обявени в петък.

В края на седмицата се очаква да бъде публикуван и наръчника на регулаторните органи за методологията на стрес-тестовете и начина на тълкуване на резултатите от тях. Властите възнамеряват да изнесат предварително информация за напредъка на процеса на тестване на деветнадесетте най-големи американски банки.

Финансовото състояние на Goldman Sachs, JPMorgan и Citigroup изненадващо се подобри през първите три месеца на годината. Инвеститорите бяха изключително чувствителни именно към отчетите на банките, след като кризата във финансовия сектор повлече борсовите индекси към 12 годишно дъно.

Пазарът реагира позитивно на корпоративните новини – Dow Jones IA продължи рекордната си сесия и по този начин регистрира най-силното си шестседмично представяне от 1938 г. досега. От началото на март Dow Jones IA е увеличил стойността си с близо 23 процента, а широкият S&P 500 е добавил близо 30 процента.

Седмицата ще започне с отчетите на Bank of America. През март ръководството на банката заяви, че очаква положителен финансов резултат за първото тримесечие на годината.

От всички 30 компании, които влизат в състава на Dow Jones IA, общо 11 ще публикуват своите финансови отчети през тази седмица, в това число Bank of America, IBM, Caterpillar, Boeing, Coca-Cola и McDonald's.

В понеделник ще излязат данните на петролната компания Halliburton и компютърния гигант IBM. Във вторник своите отчети ще публикува фармацевтичната компания Schering-Plough, производителят на флаш карти SanDisk и Coca-Cola.

Те ще бъдат последвани от финансовите резултати на самолетостроителя Boeing, производителя на цигарите Marlboro – Altria Group, както и отчетите на Apple и McDonalds. В четвъртък в центъра на вниманието ще бъдат данните на PepsiCo и Amazon. Седмицата ще приключи с резултатите на производителя на уреди за възпроизвеждане Xerox и автомобилната компания Ford.

Освен финансовите отчети, инвеститорите ще следят внимателно и очакванията на компаниите за развитието на дейността им през следващите месеци. Много дружества отказаха да направят прогноза за своята дейност в края на миналата година, поради голямата доза несигурност относно световната икономика.

Икономисти интервюирани от Ройтерс смятат, че нетната печалба на компаниите в състава на S&P 500 ще намалее с повече от 37 процента през първите три месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още