fallback

Volkswagen може да измести Toyota като световен лидер

Автомобилната компанияа значително е увеличила дела си на глобалния пазар до 11%, или със 130 базисни пункта

19:43 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Volkswagen AG може вече да е надминал Toyota Motor Co като най-продавана марка автомобили в света през първото тримесечие на годината благодарение на правителствените стимули, които стимулираха търсенето на коли с марката на германския производител на редица ключови пазари, пише Ройтерс.

Въпреки че, като цяло, продажбите на VW са отчели спад от 11% до 1,39 млн. автомобила, компанията значително е увеличила дела си на глобалния пазар до 11%, или със 130 базисни пункта.

„Да спечелиш пазарен дял по време на криза определено е забележително“, казва анализаторът от JATO Dynamics Франк Бротлехт.

От Toyota не са дали прогноза за продажбите на компанията, но последните направени оценки за първото тримесечие на годината са за 1,23 млн. автомобила, което представлява спад от 47% на годишна база.

„Volkswagen има късмета да разполага със силна позиция на пазарите, които в момента се покачват, докато Toyota има експозиция на тези, които се сриват”, казва Фердинанд Дуденхофер, директор на Центъра за автомобилни изследвания в Гелзенкирхен.

Volkswagen, със своите девет марки, сред които Audi, Skoda, Seat и камионите с марка Scania, цели да изпревари Toyota и General Motors Corp като най-продаваната компания до 2018 г. Тази цел е била посрещната с доста скептицизъм предвид факта, че през 2008 г. Volkswagen продаде 6,3 млн. автомобила в сравнение с 9 млн. на Toyota.

Въпреки това задълбочаващата се рецесия и кредитната криза сковаха търсенето на най-големите пазари за Toyota. Продажбите в САЩ са спаднали с 38%, а в Япония – с 24% между януари и март.

Според R.L. Polk, компания за пазарни проучвания в автомобилния сектор, VW, в който мажоритарен собственик е Porsche, ще надмине GM тази година, след като през 2008 г. вече изпревари Ford.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още