fallback

Икономисти призовават за пълна национализация на ирландските банки

Национализацията като временна мярка е най-доброто решение, смятат икономистите

17:31 | 17.04.09 г.

Група от видни икономисти отправи призив към ирландското правителство да изостави плана за създаване на агенция, която да поеме контрола над токсичните активи, и да се заеме с временна национализация на финансовия сектор, предава Guardian. 

В секция за постинг на мнения на сайта на Irish Times 20 ирландски икономисти от академичните среди оспорват плановете на правителството.

„При нормални обстоятелства никой от нас не би препоръчал национализация на банковата система“, пишат те. „Въпреки това в момента ситуацията е далеч от нормалното и ние вярваме, че при настоящите обстоятелства национализацията се явява най-добрата опция за действие на правителството“.

„Освен това ние подчертано препоръчваме национализацията само като временна мярка. Щом като бъдат пречистени от лошите активи, рекапитализирани, реорганизирани с нови управленски структури и брандирани наново, ние препоръчваме банките да станат отново частна собственост“.

Коментарите на икономистите идват, след като от Moody's предупредиха, че може да понижат топ рейтинга на Ирландия в следващите три месеца, ако дългът на страната продължава да расте. Другите две водещи рейтингови агенция Standard & Poor's и Fitch вече понижиха оценката си за държавния дълг на страната.

Ирландският публичен дълг може да достигне до 100% от брутния вътрешен продукт на страната следващата година в сравнение с 41% за миналата година предвид правителствените планове за пречистване на банковия сектор от лошите ипотечни заеми.

Миналата седмица страната обяви плана за създаване на агенция за управление на активи, която ще придобие токсичните ипотечни заеми с отчетна стойност от до 90 млрд. евро. От правителството казват, че ще изкупят заемите със значителна отстъпка. Впоследствие държавата може да стане мажоритарен акционер в някои от кредитните институции, подсилвайки коефициентите им за капиталова адекватност.

Групата икономисти обаче е на мнение, че правителството в доста голяма степен подценява мащаба на загубите в ирландските банки и може да си навлече допълнително разходи.

Според експертите национализацията ще е единственият начин да се осигури необходимата рекапитализация на банките при справедливи за данъкоплатците условия.

Миналата седмица Ирландия разкри нов държавен бюджет, който бе принудена да състави в рамките на шест месеца заради огромния бюджетен дефицит. Промените предвиждат повишаване на данъците и редуциране на правителствените разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още