fallback

Citigroup изненада пазарите с нетна печалба от 1,6 млрд. долара

След изплащането на дивидентите за преференциални акции и задълженията по програмата за освобождаване от проблемните активи на една акция се падат 18 цента загуба

15:26 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският финансов гигант Citigroup изненада приятно инвеститорите, като отчете нетна печалба от 1,6 млрд. долара за първите три месеца на годината. Това е първото тримесечие за последната една година, в рамките на което банката успява да реализира положителен финансов резултат, благодарение на дейността на своето инвестиционно звено.

За сравнение за същото тримесечие преди една година Citigroup е реализирала загуба от 5,1 млрд. долара, предаде CNN.

Изплащането на дивиденти по преференциални акции в размер на 1,22 млрд. долара, както и плащанията по програмата за освобождаване от проблемните активи в размер на 53 млн. долара „изяждат“ нетната печалба от 1,6 млрд. долара и я трансформират в загуба от 966 млн. долара за държателите на обикновени акции. В резултат на това на една акция се пада загуба от 18 цента, което все пак е много по-малко в сравнение със загуба от 1,03 долара на акция преди година.

Много анализатори на Wall Street очакваха, че банката ще отчете загуба за шесто поредно тримесечие. Прогнозите бяха за нетна загуба от 1,39 млрд. долара или 34 цента на акция.

Общата загуба на банката от началото на финансовата криза през 2007 г. възлиза на повече от 28 млрд. долара, натрупани в рамките на пет поредни тримесечия.

След добрите финансови резултати книжата на Citigroup се търгуват с повишение от 1% в часовете на електронна търговия преди старта на последната за тази седмица борсова сесия в САЩ.

Резултатите на банката с най-силно развита клонова мрежа в света допълниха добрата поредица от корпоративни данни за банковия сектор в САЩ. През последната седмица JPMorgan, Wells Fargo и Goldman Sachs зарадваха инвеститорите с много по-добри финансови резултати. Следващата голяма банка, която ще публикува своите отчети за изминалото тримесечие на 20 април, е Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още