fallback

Със 70% се стопи богатството на най-богатите в Русия

Дерипаска бие всички по загуби с колосалните 25 млрд. долара, изпарили се от състоянието му за година

13:17 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза засегна в много голяма степен най-богатите хора в Русия, като общата стойност на техните активи е паднала с над 70% за година до 142 млрд. долара. Това показва публикуваната днес нова класация на списание Forbes.

Така богатството на 100-те най-състоятелни руснаци се връща близо до нивата си от 2004 г.

Кризата е засегнала всички: финансисти и собственици на металургични предприятия, петролни магнати и шефове на компании за потребителски стоки. Нито един от влизащите в класацията богаташи не е постигнал ръст на състоянието си за наблюдавания период.

През 2008 г. в Русия е имало над 100 милиардери, по който показател страната е изпреварена единствено от САЩ, но тази година в класацията влизат едва 32-ма. Голяма част от загубите се дължат на спада в цените на суровините през последните шест месеца.

На първо място в подреждането е 43-годишният бизнесмен Михаил Прохоров, чието състояние е оценено от изданието на 9,5 млрд. долара. Прохоров, който дълги години беше шеф на минната компания Норилски никел, сега ръководи инвестиционен фонд, специализиран в областта на новите технологии.

Плътно след него е собственикът на футболния клуб Челси Роман Абрамович с 8,5 млрд. долара, а на трета позиция е Вагит Алекперов, оглавяващ най-голямата частна нефтена компания Лукойл. Неговото богатство възлиза на 7,8 млрд. долара.

Прохоров и Абрамович са загубили съответно 13,1 млрд. долара и 18,5 млрд. долара през изминалата година, но техните загуби изглеждат малки на фона на тези от 25,1 млрд. долара за собственика на алуминиевия гигант Русал Олег Дерипаска. Той слиза на 10-то място в класацията от първата позиция преди година, а богатството му се стопява до 3,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още