fallback

Стиглиц: Обама ще се провали със стабилизирането на финансовия пазар

Според нобеловия лауреат опитите за стабилизиране не са насочени към създаване на жизнена финансова система

11:00 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Опитите на администрацията на Обама да стабилизира финансовите пазари вероятно ще се провалят, защото са създадени така, че да помогнат на Wall Street, а не да създадат жизнена финансова система, смята носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.

„Всички съставки до този момент са слаби, а освен това липсват някои основни компоненти“, заявява Стиглиц в интервю, цитирано от Bloomberg. “Хората, които създават плановете, „или са контролирани от банките, или са некомпетентни“.

Програмата за изкупуване на проблемни активи TARP не е достатъчно голяма, за да рекапитализира банковата система, а администрацията е тази, която не се грижи за отстраняване на дефицита. Стиглиц смята още, че има конфликт на интереси в Белия дом, тъй като някои от съветниците на Обама са в близки отношения с Wall Street.

„Не разполагаме с достатъчно пари, те не искат да се обърнат отново към Сената и не искат да осъществят програмите по достатъчно прозрачен начин, не искат и да поемат контрол върху банките“, посочва специалистът. Всичко това създава ограничения, които гарантират фалит.

Вместо държавата непрекъснато да изкупува малки дялове от банките, по-слабите финансови институции би трябвало да бъдат поставени пред смяна на собствеността, като акционерите ще бъдат прогонени и облигационерите ще станат акционери. Това означава, че с парите на данъкоплатците ще се осигури функционирането на проблемните банки, посочва Стиглиц.

Според него програмата за публично-частни инвестиции, която е създадена за изкупуване на лоши активи от банките, е „наистина лоша програма“. Тя нямало да постигне целта на администрацията за намиране на цена на неликвидните активи, а ще даде пари на инвеститорите за сметка на данъкоплатците, които ще реализират големи загуби.

Оценките на Стиглиц са, че загубите за данъкоплатците вероятно ще бъдат по-големи от печалбите на банките при прилагането на въпросната програма.

Стиглиц отправя остра критика към политическата система, посочвайки, че се наблюдава кръговрат, който изпраща дадени хора от Wall Street в администрацията и когато техният мандат изтече, те се връщали отново на Wall Street. Това, според него, поражда огромни конфликти на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още