fallback

Нетната печалба на Harley Davidson намаля с 37%

Разходите за преструктуриране и увеличаването на щатския данък са причина за спада

15:50 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Harley Davidson

Нетната печалба на американския производител на мотоциклети Harley-Davidson се е понижила с 37 процента за първото тримесечие на годината, докато приходите от продажби са намалели само с един процент. Финансовите резултати на компанията са много важен ориентир за потребителските разходи в САЩ, които са основен двигател на икономиката.

Нетната печалба на Harley-Davidson намалява до 117,3 млн. долара, или 50 цента на акция, спрямо 187,6 млн. долара, или 79 цента на акция, преди една година.

Приходите от продажби, които включват търговията с мотори, резервни части и аксесоари, възлизат на 1,29 млрд. долара, което е само с 1 процент по-малко, в сравнение с резултата за първото тримесечие на 2008 г.

Данните бяха малко по-лоши от предварителните очаквания за печалба от 52 цента на акция и продажби от 1,3 млрд. долара, предаде агенция Ройтерс.

От Harley-Davidson обясняват спада на печалбата с големите разходи за преструктуриране на компанията, което е било необходимо с оглед на свиването на потреблението. Компанията очаква, че тези разходи могат да достигнат 150 млн. долара през следващите две години. Увеличаването на щатския данък в щата Уиксонсин, където е базирана Harley-Davidson, също допринася за намаляването на печалбата.

Ръководството потвърди своята прогноза за приходите през тази година и очаква да продаде между 264 хил. и 273 хил. мотора в целия свят през 2009 г. Според мениджмънта темпът на свиване на продажбите в САЩ е започнал да намалява през първите три месеца на годината, което е много окуражителен знак.

Въпреки това Harley-Davidson ще продължи да минимизира своите разходи и още 300-400 служители ще бъдат съкратени през следващите две години. Досега компанията е освободила 20 процента от своите работници и затвори няколко завода през миналата година.

Инвестиционният гуру Уорън Бъфет закупи акции на производителя на мотоциклети за 300 млн. долара през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още