fallback

Публичните банки в Румъния раздават рекорден дивидент

Четири от най-големите 10 търгувани на борсата в Букурещ банки раздават общо ?385 млн. на акционерите си

15:31 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките, които се търгуват на фондовата борса в Румъния ще раздадат рекордни дивиденти с печалбата си от миналата година. Това стана ясно, след като се разбра, че четири от общо десетте най-големи публични банки ще възнаградят акционерите си с общо 1,6 млрд. леи (385 млн. евро).

Четирите банки са BCR, BRD, Rаiffeisen и Banca Transilvania, предава Ziarul Financiar. Те ще раздадат около една четвърт от цялата печалба на банковия сектор в Румъния, която през 2008 година възлезе на рекордните 1,2 млрд. евро.

Първите три от посочените банки ще раздадат рекордни в своята история дивиденти.

Повечето от останалите финансови институции ще се въздържат от изплащане на дивиденти, като се очаква капиталът да бъде задържан за подобряване на финансовото състояние в условията на финансова криза.

Сред големите банки, които ще вкарат печалбата си в резервните фондове с цел подобряване на финансовото състояние са UniCredit, Volksbank, Alpha Bank и Piraeus.

Въпреки получаването на дивидент за миналата година повечето пазарни участници очакват далеч по-негативна картина през 2009 година, добавя вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още