fallback

Данните за БВП на Китай натежаха върху азиатските пазари

Оптимизмът от ранната търговия беше помрачен от новината, че китайската икономика е нараснала с най-слаб темп за последното десетилетие

12:46 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси отстъпиха от шестмесечния връх, който достигнаха в началото на днешната борсова сесия под влияние на добрия завършек на сесията на Wall Steet в сряда. Позитивните настроения от ранните часове на търговията бяха помрачени от новината, че китайската икономика е нараснала с най-слаб темп за последното десетилетие.

Търговията на борсата в Токио бе много волатилна. Основният бенчмарк Nikkei 225 затвори с леко повишение от 0,14 на сто до 8755 пункта, след като в началото на сесията се повиши с повече от 3 процента. Инвеститорите побързаха да кешират своите печалби, след като стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Китай се е увеличил с „едва“ 6,1 на сто през първите три месеца на годината. По-широкият Topix изгуби 0,38 процента до 832 пункта.

С понижения завърши и търговията в Хонконг, където Hang Seng се понижи с 0,55 процента до 15583 пункта. Китайският индекс CSI 300 завърши почти без промяна при 2687, защото данните за слабия растеж на икономиката на страната бяха компенсирани от спекулации, че правителството може да прибегне до нови мерки за стимулиране на потреблението и производството.

Песимистичните настроения се запазиха на борсите в Индия, Сингапур и Малайзия. Индийският индекс Bse Sensex 30 отстъпи с 1,9 на сто, сингапурският Straits се понижи с 0,9 процента, а малайзийският Kuala Lumpur Composite загуби 0,06 процента.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific все пак успя да възстанови възходящото си движение и днес се увеличава с 0,6 на сто до 89,54 пункта. Спадовете в региона бяха ограничени от икономическите данни за САЩ, които отново подхраниха надеждата, че рецесията е може би към своя край. Бежовата книга на Федералния резерв разкри, че според ръководителите на дванадесетте регионални клона на Фед темповете на свиване на американската икономика се забавят.

Фед понижи основната лихва седем пъти за последната година до 0-0,25 процента, а правителството наля 12,8 трлн. долара за стимулиране на икономиката, в резултат на което потребителските разходи се увеличиха през последните три месеца.

С повишения се отличи търговията в Австралия и Нова Зеландия, където главните индекси добавиха съответно 0,75 и 2,4 процента. Ръстове имаше и в Тайван и Южна Корея, където Taiex добави 2 процента, а Kospi - 0,27 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още