fallback

AIG на път да се раздели с автомобилния си бизнес в САЩ

Очаква се сделка с Zurich Financial Services за 2 млрд. долара, това ще е най-голямата сделка на AIG от правителствената намеса насам

09:14 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският застрахователен гигант AIG е близо до продажбата на автомобилния си бизнес в САЩ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с преговорите. Очаква се цената на сделката да бъде 2 млрд. долара, а купувач – финансовата група Zurich Financial Services.

Ако сделката стане факт, то това ще бъде най-голямата продажба на AIG от момента, в който правителството спаси закъсалия гигант от фалит.

Автомобилният бизнес на AIG в САЩ се осъществява от компанията 21st Century Insurance. Възможно е сделката да бъде осъществена още днес, а преговорите продължават от февруари досега, като основните спорове са били около цената. До момента говорителите на AIG и Zurich Financial отказват да коментират новината.

В момента изпълнителният директор на AIG Едуард Лили прави опити да разпродаде повечето от бизнесите на компанията, тъй като някога гигантският застраховател има да погасява кредит към американското правителство на стойност цели 182,5 млрд. долара. До момента обаче са сключени сделки за едва 2,4 млрд. долара, допълва информационната агенция.

Компанията 21st Century беше придобита от AIG изцяло през 2007 година, след като от 1994 година застрахователният колос притежаваше дял в нея. Мажоритарният пакет е бил придобит през 1998 година, а окончателното изкупуване е станало при цена 22 долара за акция, което е означавало оценка от 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още